top of page
Εικόνα συγγραφέαVassilis Petridis

Φαινόμενο Peltzman & aυτοάμυνα


Το 1975 ο οικονομολόγος Sam Peltzman παρουσίασε μία μελέτη η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι κανονισμοί ασφάλειας καθώς και διάφορα συστήματα όπως η ζώνη ασφαλείας κάνουν τους οδηγούς και τους επιβάτες να νιώθουν πιο ασφαλείς. Με λίγα λόγια, έχοντας στο νου τους το δίχτυ ασφαλείας που περιβάλλει τα σώματά τους οι οδηγοί κινούνται πιο γρήγορα και επιπόλαια κατά το φαινόμενο Peltzman (Peltzman Effect).


Μήπως όσοι ασχολούμαστε με τις μεθόδους και τα συστήματά αυτοάμυνας, θα πρέπει να λαβουμε την εκδοχή του θεωρήματος του Peltzman σαν τροφή για σκέψη;


Θα μπορούσε η αύξηση της αυτοπεποίθησης των ασκούμενων σε συνδυασμό με τις νέες ικανότητες και δεξιότητες που αποκτούνται, να τους δημιουργήσουν μια ψευδαισθητική αντίληψη ασφαλείας με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη άνεση σε έκθεση απειλών και κινδύνων;


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρχάριοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και συστημάτων αυτοάμυνας, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού λίγες μέρες αφότου είχαν ξεκινήσει μαθήματα.


Θεωρώ ότι καθήκον και υποχρέωση των εκπαιδευτών, ιδιαίτερα αυτών που διδάσκουν μεθόδους αυτοάμυνας, είναι να κάνουν τους ασκούμενους να κατανοήσουν βαθιά την σοβαρότητα και τα πιθανά επακόλουθα μιας συμπλοκής. Να τους δώσουν να καταλάβουν ότι παρά τις ζώνες ασφαλείας, τους αερόσακους και την σύγχρονη τεχνολογία των αυτοκινήτων, καθημερινά έχουμε εκατοντάδες θύματα. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα ασφαλείας και αυτοπροστασίας. Όσο εκπαιδευμένος, προετοιμασμένος και εξοπλισμένος και αν είναι κανείς, ένα βίαιο γεγονός μπορεί πάντα να αιφνιδιάσει με την αμεσότητα του, την δύναμη του, τη μορφή και το είδος του.


Η αυτοάμυνα με την τεχνική και τακτική μορφή της, χωρίς την καλλιέργεια της νοητικής αντίληψης ότι η βία και οι κίνδυνοι είναι πολύ πιο σοβαροί και με πολύ πιο τραγικά επακόλουθα από ότι ίσως νομίζουμε, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το αίσθημα ασφαλείας του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην κρατάει τις ανάλογες αποστάσεις από τον κίνδυνο και να παίρνει περιττά και άσκοπα ρίσκα.


Καταλήγουμε ότι το φαινόμενο Peltzman, θα μπορούσε να έχει όντως σχέση με το πιθανό αίσθημα ασφαλείας που δημιουργούν τα μαθήματα και η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα. Για το λόγω αυτό ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν εκπαιδεύουμε ή εκπαιδευόμαστε για καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τη δική μας σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα ή άλλων ανθρώπων.


Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science

51 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page