Σύμφωνα με την μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας ο Εγκέλαδος ο αρχηγός των Γιγάντων ήταν υπεύθυνος για τον σεισμό γιατί όταν θύμωνε λόγω του τεράστιου μεγέθους του τράνταζε όλη τη γη. Στις μέρες μας όμως σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Η Ελλάδα ως γνωστόν είναι μία σεισμογενής περιοχή και συγκεκριμένα κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το σεισμικό φαινόμενο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Η Ελλάδα έχει 157 σεισμικά ρήγματα και σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές ο μεγαλύτερος σεισμός έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 1856 στη Ρόδο και είχε μέγεθος 8.2 Ρίχτερ.
Συνεπώς ο σεισμός είναι οι αναταράξεις που συμβαίνουν στην γη λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών ,που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού (Wikipedia).
Πρωταρχικό μας μέλημα ως προσωπικό ασφαλείας είναι να ενημερωθούμε πως μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση που αυτό συμβεί στο χώρο εργασίας μας, όπου εκεί έχουμε την ευθύνη στον τομέα της ασφάλειας χώρου και της ασφάλειας των πολιτών. Θα επικεντρωθούμε στα πρωτόκολλα ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να παραμείνουν όλοι ασφαλείς.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο που υπάρχει κόσμος όπως: Eμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, εργοστάσια, γηροκομεία κτλ οφείλουμε εφόσον έχουμε αναλάβει την ασφάλεια της εκάστοτε επιχείρησης, δημόσιας υπηρεσίας να ζητήσουμε από τον υπεύθυνο – διευθυντή να γίνει εκπαίδευση σε όλο το προσωπικό.
Ο υπεύθυνος - εργοδότης μαζί με τον τεχνικό ασφαλείας οφείλουν να παρέχουν έναν ολοκληρωμένο αντισεισμικό σχεδιασμό με μία σειρά από ενέργειες όπως τι κάνουμε πριν τον σεισμό, κατά την διάρκεια του σεισμού και στο τέλος του σεισμού . Υπάρχουν πολλές εθελοντικές διασωστικές πιστοποιημένες οργανώσεις που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία και αναλαμβάνουν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις αφιλοκερδώς με μόνο στόχο την αφύπνιση των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν σε περίπτωση σεισμού και αφού έχουμε λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση όπως αναφέραμε προηγουμένως είναι οι εξής:
· Μένουμε στον χώρο που βρισκόμαστε και διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
· Καλυπτόμαστε κάτω από ένα γερό έπιπλο ( τραπέζι, γραφείο, θρανίο) ή σκύβουμε στο μέσον ενός δωματίου μειώνοντας το ύψος μας και προστατεύουμε το κεφάλι μας με τα χέρια.
· Απομακρυνόμαστε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες ( παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα, φεγγίτες).
Αφού τελειώσει ο σεισμός ακολουθούμε τις εξής διαδικασίες:
· Φροντίζουμε για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ,ηλικιωμένους, παιδιά και γενικότερα όσων δυσκολεύονται να βγουν μόνοι τους από το κτίριο.
· Δεν χρησιμοποιούμε για κανένα λόγο ανελκυστήρα.
· Το προσωπικό συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένο χώρο όπως έχει οριστεί από το σχέδιο δράσης.
· Γίνεται καταμέτρηση των υπαλλήλων καθώς και των πελατών γι αυτό είναι σημαντικό όταν είμαστε στην πύλη να καταγράφουμε ανεξαιρέτως όλους όσους εισέρχονται και εξέρχονται από την εταιρία ή την δημόσια υπηρεσία.
· Παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε εργαζομένους και μη που έχουν υποστεί μικροτραυματισμούς και σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών καθώς και εγκλωβισμένων ατόμων ενημερώνουμε το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική.
· Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το τηλέφωνο μας γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του δικτύου.
· Είναι σημαντικό σαν φύλακες να γνωρίζουμε βασικές αρχές ψυχολογίας ώστε να μπορούμε να ηρεμήσουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται αλλά και εγκληματολογίας ώστε να αντιληφθούμε ανθρώπους που ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις ετοιμάζονται να παρανομήσουν.
· Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μπει στο κτίριο χωρίς να μας ενημερώσει ο υπεύθυνος.
· Τηρούμε όλα τα μέτρα που έχουμε διδαχθεί από τους εκπαιδευτές μας. Ανακεφαλαιώνοντας, η γνώση σώζει ζωές και είναι καθήκον μας σαν φύλακες σαν υπεύθυνοι ασφάλειας όποιο είναι το πόστο που ασκούμε να έχουμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και να λειτουργούμε σαν ασπίδα προστασίας ως προς τον συνάνθρωπο μας, όπως έλεγε και ο Μένανδρος αρχαίος Έλληνας ποιητής << τούτ` εστί το ζην , μη σε αυτώ ζην μόνον >> αυτή είναι η ζωή να μη ζεις μόνο για τον εαυτό σου.
Τσανά Ανδρομάχη
Σύμβουλος Ασφάλειας
Comments