Σύμφωνα με τη θετικιστική προσέγγιση οι εγκληματίες είναι άτομα ελαττωματικά που δεν έχουν την ικανότητα του αυτοελέγχου και της διάκρισης μεταξύ αξιόποινης η μή πράξης και αυτό τους κατατάσσει στην κατηγορία των ανεύθυνων ατόμων και ψυχικά ασταθών.
Το προφίλ του δράστη μπορεί να αναγνωριστεί πέρα από την επιθετική συμπεριφορά αλλά και από το σωματότυπο σύμφωνα με τον William Seldom και συγκεκριμένα στον μεσόμορφο τύπο όπου έχει τα εξής χαρακτηριστικά είναι δραστήριος, δυναμικός με καλή φυσική κατάσταση και με βίαιες τάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν την συγκεκριμένη σωματοδομή είναι εν δυνάμει εγκληματίες.
Για τον Freud οι πράξεις των εγκληματιών είναι αποτέλεσμα του εγώ δηλαδή του εξισορροπιστή ανάμεσα στην ενόρμηση και την συγκράτηση. Ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής πίστευε ότι η εγκληματική συμπεριφορά είναι προϊόν των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας.
Το προσωπικό ασφάλειας καλείται να αντιμετωπίσει ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά άλλες φορές επικίνδυνους για την δημόσια ασφάλεια και άλλες φορές πιο ήπιες περιπτώσεις που δεν παύουν όμως να είναι παραβατικές.
Μεγάλη βοήθεια για την αναγνώριση τέτοιων ατόμων από τους ειδικούς αποτελεί το criminal profiling που σημαίνει σκιαγράφηση της ψυχολογικής φυσιογνωμίας του δράστη οπού υπάρχουν τέσσερις βασικές προσεγγίσεις: Η γεωγραφική προσέγγιση, η ερευνητική ψυχολογία, η τυπολογική προσέγγιση και η κοινωνιολογική προσέγγιση.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση το προσωπικό ασφάλειας εάν επενδύσει στην γνώση για ένα ανώτερο επίπεδο προσέγγισης της εργασίας του θα είναι ικανό να μπορεί να αντιλαμβάνεται το Mondus Operanti ( μεθοδολογία ενός εγκληματία η εγκληματιών όσον αφορά την εκτέλεση εγκλημάτων( τόπος, χρόνος, χώρος).
Συνοψίζοντας, σε μια εποχή οπού το έγκλημα διεθνοποιείται και λαμβάνει πιο σκληρές διαστάσεις οι διάφορες προσεγγίσεις μπορούν να ρίξουν φως σε στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ασφάλειας.
Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα όχι μόνο για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος αλλά για την πρόληψη και την αποτροπή ενός εγκλήματος , οπού σε συνεργασία πάντα με τις δημόσιες αρχές, το προσωπικό ασφάλειας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η Αστυνομία για την πάταξη του εγκλήματος.
Τσανά Ανδρομάχη Σύμβουλος ασφαλείας
Comments